• Pretraga

 

 

  

 

      

  

 

  

 
Tehnička normizacija i legislativa
27.2.2017..

Tehnička normizacija i legislativa

Iz tiska je izašla nova knjiga: Tehnička normizacija i legislativa objavljena u izdanju Merkur A.B.D. kao udžbenik Sveučilišta u Zagrebu.

Autori: Prof.dr.sc. Dina Šimunić i Prof.dr.sc. Ivica Pavić
Nakladnik:   MERKUR  A.B.D.
Cijena: 60.00 kn
 
Recenzenti:
Izv. prof. dr. sc. Dubravko Sabolić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Prof. dr. sc. Damir Ilić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
Doc. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

ISBN: 9789853-6976-16-4

 

 

Ovaj sveučilišni materijal je namijenjen prvenstveno studentima diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, kao nastavni materijal uz istoimeni kolegij „Tehnička normizacija i legislativa“.
Nastala je iz suradnje autora u nastavi na spomenutom kolegiju, te pokriva materiju iz interdisciplinarnog područja elektrotehnike bitna za cjelokupnu industriju, vezanu uz normizacijski proces.
Udžbenik započinje s uvodom, nakon kojega se obrađuju sljedeće cjeline: normizacija, vrste normizacijskih dokumenata, povijesni razvoj normizacije, integrirani sustav normizacije, normizacijske organizacije, hrvatska normizacija, nacionalni mjeriteljski instituti, te normizacija u energetici. Na kraju se nalazi popis korištene literature i kazalo s abecednim popisom pojmova i uporabljenim kraticama.
Poglavlje Normizacija pripremljeno je s motivacijom da studentima približi stvarnost normizacije u smislu svrhe postojanja normizacijskog procesa i ocjene sukladnosti. Sljedeće poglavlje, Vrste normizacijskih dokumenata, prikazuje osnovne podjele normizacijskih dokumenata uz njihov temeljni opis. Nadalje se u poglavlju s naslovom Povijesni razvoj normizacije u elektrotehnici prikazuje povijest elektrotehničke normizacije od početka dvadesetog stoljeća do danas. Poglavlje Integrirani sustav normizacije daje osnovni prikaz tehničkog zakonodavstva EU s osobitim težištem na objašnjavanju principa novog pristupa. Poglavlje s naslovom Normizacijske organizacije daje pregled međunarodnih organizacija s posebnim naglaskom na regionalnu organizaciju Europske unije. Poglavlje Hrvatska normizacija opisuje nacionalnu normizacijsku strukturu kroz hrvatsku strukturu. Poglavlje Posljednje poglavlje, Normizacija u energetici, daje primjer normizacije u elektrotehnici u području energetike.
Nadamo se da će ovaj sveučilišni udžbenik korisno poslužiti onima kojima su namijenjena, te da će biti koristan doprinos proširenju suradnje normizacije, industrije i akademske zajednice za boljitak cjelokupne društvene zajednice.

 

 Autori

 
arhiva novosti
artikla u košarici 0
 
=0,00 kn
Još 500,00 kn
do besplatne dostave

Prijava korisnika

 

 

KORISNI LINKOVI